Илхам Тохти

Лауреат на наградата „Сахаров“ за 2019 г.

Олег Сенцов, Лауреат на наградата „Сахаров“ за 2018 г.

© AP Images / Andy WONG

Илхам Тохти е известен уйгурски защитник на правата на човека, преподавател по икономика и адвокат, застъпващ се за правата на уйгурското малцинство в Китай. В продължение на повече от две десетилетия той работи неуморно за насърчаване на диалога и разбирателството между уйгури и хански китайци. След двудневен показен процес през септември 2014 г. Тохти е осъден на доживотен затвор за дейността си като активист. Въпреки страданията, които претърпява, той продължава да се застъпва за умереност и помирение. 

Тохти е известен със своите научни изследвания, посветени на отношенията между ханските китайци и уйгурите, и е активен застъпник на прилагането на законите за регионална автономия в Китай. Той поддържа и платформата Uyghur Online - интернет сайт, на който се обсъждат въпроси, засягащи уйгурската етническа група. Посредством тази платформа Илхам Тохти редовно критикува изключването на уйгурското население в Китай от развитието на страната и насърчава повишаването на осведомеността за статута на уйгурската общност в китайското общество и за отношението, което се проявява към нея. За тази негова дейност китайската държава го обявява за „сепаратист" и в крайна сметка той е осъден на доживотен затвор. 

За своето дело в тези трудни условия Тохти получава наградата PEN/Награда „Барбара Голдсмит" за свобода на писане за 2014 г., наградата „Мартин Еналс" за защитник на правата на човека за 2016 г. и Наградата за свобода на Либералния интернационал за 2017 г. Той е номиниран за Нобеловата награда за мир за 2019 г. 

През последните години китайското правителство подлага уйгурския народ на безпрецедентни репресии заради уникалната му етническа идентичност и религиозни убеждения. От април 2017 г. насам над един милион невинни уйгури са били произволно задържани в мрежа от лагери за интерниране, където са били принуждавани да се откажат от своята етническа идентичност и от религиозните си убеждения и да се закълнат в лоялност към китайското правителство. 

Случаят на Илхам Тохти засяга основните международни въпроси и въпросите, свързани с правата на човека, а именно: насърчаването на умереност в контекста на религиозни репресии, ръководени от държавата, усилията за стимулиране на открит диалог между мюсюлманското малцинство и преобладаващото немюсюлманско население, както и потискането от страна на авторитарната държава на гласовете, проповядващи оказването на съпротива без насилие. 


Как Европейският парламент подкрепя правата на човека?

Освен посредством наградата „Сахаров", Европейският парламент подкрепя зачитането на правата на човека също така чрез конкретни политически и законодателни действия.

Обратна връзка

Информационни кампании (ГД „Комуникация”)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium
Βραβειο Ζαχαρωφ Του Εκ 2019