Олег Сенцов, лауреат на наградата „Сахаров“ за 2018 г.

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Олег Сенцов е украински режисьор и писател, отявлен противник на анексирането на Крим от Русия.

Роден в Симферопол през 1976 г., Сенцов следва икономика в Киев, а след това учи сценарий и режисура в Москва. През 2012 г. прави филмовия си дебют с филма „Гамер", за който е награден. През 2013 г. става активен член на движението Автомайдан, което призовава за свобода и права на човека и допринася за подклаждането на революцията на Евромайдан.

През 2014 г., по време на незаконното анексиране на Крим, Сенцов организира хуманитарна помощ за обкръжените украински войници, като им предоставя храна и лекарства и подпомага евакуацията на техните семейства. На 10 май 2014 г. Сенцов е арестуван в Симферопол, Крим, по обвинения в планиране на терористични актове срещу фактическото руско управление в Крим. Руската служба за сигурност го прехвърля в Русия. Сенцов прекарва една година в арест, преди да бъде изправен пред военен съд, който го осъжда на 20 години лишаване от свобода. Амнести Интернешънъл окачествява съдебния процес като „изключително циничен показен процес".

Руските органи третират Сенцов като руски гражданин, макар че той никога не е притежавал руски паспорт. Самият той заявява, че единственото гражданство, което притежава, е украинско.

Сенцов е обвинен в ръководене на терористична организация, която подготвя взривяване на паметници в Крим. Той непреклонно твърди, че е невинен, а и не са представени убедителни доказателства за участието му в престъпна дейност. Основният свидетел на обвинението оттегля първоначалното си самопризнание и разкрива, че то е било изтръгнато чрез изтезания. В речта си пред съда Сенцов осмива скалъпения процес и изразява надежда, че хората в Русия ще престанат да изпитват страх.

След обявяването на присъдата Сенцов е изпратен в строго охраняван затвор в Сибир на север от Северния полярен кръг, на хиляди километри от дома си. В затвора той продължава да се бори за своите убеждения. През май 2018 г. Сенцов започва 145-дневна гладна стачка с искане за освобождаване на всички украински политически затворници в Русия. Принуден е обаче да прекрати стачката си, тъй като е заплашен с принудително хранене, а и здравословното му състояние е критично.

На 14 юни 2018 г. Европейският парламент прие резолюция, в която настоява за незабавното и безусловно освобождаване на Олег Сенцов и на всички други незаконно задържани украински граждани в Русия.
Международната общност, защитници на правата на човека, руски филмови дейци, известни режисьори и знаменити актьори подкрепят Сенцов и призовават за неговото освобождаване. Руският център за правата на човека „Мемориал" го признава за политически затворник.

През септември 2019 г. Сенцов е освободен от затвора и се завръща в Украйна. Освобождаването му е част от споразумение между Русия и Украйна за размяна на затворници между двете държави. В свое изявление председателят на ЕП Давид Сасоли изрази облекчението и радостта си във връзка с новината за освобождаването на Сенцов. Той го приветства като смел и решителен човек, устоял с достойнство на неправдите.

През ноември 2019 г., два месеца след освобождаването си, Сенцов прие наградата на церемония в Европейския парламент в Страсбург. Той прие наградата „не като лично отличие, а като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори".

Демократичната опозиция във Венецуела - 2017, Венецуела

Надя Мурад и Ламия Ажи Башар - 2016 г., Ирак

Раиф Бадауи - 2015 г., Саудитска Арабия

Денис Муквеге - 2014 г., Демократична република Конго

Малала Юсуфзай - 2013 г., Пакистан

Насрин Сотудех - 2012 г., Иран

Джафар Панахи - 2012 г., Иран

Мохамед Буазизи - 2011 г., Арабска пролет, Тунис

Али Ферзат - 2011 г., Арабска пролет, Сирия

Асмаа Махфуз - 2011 г., Арабска пролет, Египет

Ахмед ел Сенуси - 2011 г., Арабска пролет, Либия

Разан Зейтуне - 2011 г., Арабска пролет, Сирия

Гилермо Фариняс - 2010 г., Куба

Други лауреати