Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών θίγει τις δημοκρατικές αρχές επί των οποίων θεμελιούται η κοινωνία μας, είτε λαμβάνει χώρα εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταπολεμεί τοιαύτες παραβιάσεις μέσω της νομοθετικής δράσεως, συμπεριλαμβανομένων παρακολουθήσεως εκλογικών διαδικασιών, μηνιαίων συζητήσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καθώς και της ενσωματώσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ετήσιας απονομής του θεσπισθέντος το 1988 βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.  Το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα με εξέχουσα συμβολή στον ανά τον κόσμο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφιστώντας την προσοχή όλων στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στηρίζοντας τους βραβευθέντες και τον σκοπό τους.

Oleg Sentsov, Υποψήφιος για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018

Ο Oleg Sentsov είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας από την Ουκρανία, που έχει εκφράσει ανοικτά την κριτική του σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Στις 10 Μαΐου 2014, συνελήφθη στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες κατά της «de facto» κυριαρχίας της Ρωσίας στην Κριμαία.

Oleg Sentsov, Υποψήφιος για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Γεννημένος στη Συμφερόπολη το 1976, ο Sentsov σπούδασε οικονομικά στο Κίεβο, και έπειτα σεναριογραφία και σκηνοθεσία στη Μόσχα. Το 2012, έκανε το ντεμπούτο του σε ταινίες μεγάλου μήκους σκηνοθετώντας τη βραβευμένη ταινία Gámer. Το 2013, έγινε ενεργό μέλος του κινήματος AutoMaidan υπέρ της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης, και συνέβαλε στο να δοθεί ώθηση στην επανάσταση EuroMaidan. Αργότερα, κατά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, ο Sentsov οργάνωσε ανθρωπιστικές αποστολές για τους ουκρανούς στρατιώτες, παρέχοντάς τους τροφή, φάρμακα και βοήθεια για την εκκένωση των οικογενειών τους. Λόγω του ενεργού ρόλου του στις διαμαρτυρίες κατά της κατοχής, ανέβαλε την παραγωγή της δεύτερης ταινίας μεγάλου μήκους του Rhino.

Τον Μάιο του 2014, ο Sentsov συνελήφθη από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB), μεταφέρθηκε στη Ρωσία και προσάχθηκε ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου για εικαζόμενη τρομοκρατική δράση. Πέρασε ένα έτος υπό κράτηση πριν από μια δίκη που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά κυνική παρωδία». Πριν από την προσαγωγή του ενώπιον του δικαστηρίου, η FSB τον έκρινε ένοχο για τρομοκρατία και οι ρωσικές αρχές του επέβαλαν μονομερώς τη ρωσική υπηκοότητα, αρνούμενοι την πρόσβαση των ουκρανών αξιωματούχων σε αυτόν. Ωστόσο, ο Sentsov αρνήθηκε δημοσίως τη ρωσική ιθαγένειά του, δηλώνοντας ότι η μόνη ιθαγένεια που κατέχει είναι η ουκρανική.

Ο Sentsov κατηγορείται ότι ηγείτο τρομοκρατικής οργάνωσης που ετοιμαζόταν να ανατινάξει μνημεία στην Κριμαία, ωστόσο δεν βρέθηκαν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή του σε εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ο κύριος μάρτυρας της εισαγγελικής αρχής απέσυρε την αρχική κατάθεσή του, αναγνωρίζοντας ότι έγινε κατόπιν βασανιστηρίων. Εν τω μεταξύ, ο Sentsov υποστηρίζει ανένδοτα ότι είναι αθώος. Ωστόσο, καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση και εστάλη σε φυλακή υψηλής ασφαλείας στη Σιβηρία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Όταν μίλησε ενώπιον του δικαστηρίου σχετικά με την ανακοίνωση της καταδίκης του, ο Sentsov χλεύασε τη χαλκευμένη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολίτες της Ρωσίας θα πάψουν πια να φοβούνται. Ο Sentsov ενσαρκώνει ένα πνεύμα αντίστασης που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους υφίστανται καταπίεση.

Τον Μάιο του 2018, ο Sentsov ξεκίνησε απεργία πείνας 145 ημερών, ζητώντας την απελευθέρωση όλων των ουκρανών πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. Στα τέλη Οκτωβρίου 2018, αναγκάστηκε να σταματήσει την απεργία πείνας του υπό την απειλή της αναγκαστικής σίτισης και λόγω της κρίσιμης κατάστασης της υγείας του. Ακόμη και στη φυλακή, ο Sentsov εξακολουθεί να αγωνίζεται για τις πεποιθήσεις του και για την ελευθερία του λαού του.

 Στις 14 Ιουνίου 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα εμμένοντας στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Oleg Sentsov και όλων των υπόλοιπων παρανόμως κρατουμένων ουκρανών πολιτών στη Ρωσία. Το Ρωσικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Memorial», που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάρωφ στο παρελθόν, αναγνώρισε τον Sentsov ως πολιτικό κρατούμενο. Πολλές ομάδες και προσωπικότητες που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του. Ονόματα του παγκόσμιου σινεμά και ρώσοι κινηματογραφιστές έχουν επίσης απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα αυτό. Προς το παρόν, οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Oleg Sentsov δεν έχουν εισακουστεί.


Πώς στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Εκτός από το Βραβείο Ζαχάρωφ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει επίσης τα δικαιώματα του ανθρώπου με συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές δράσεις.

Επικοινωνία

Εκστρατείες επικοινωνίας (ΓΔ COMM)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Βρυξέλλες
Βέλγιο