Ilham Tohti

Vuoden 2019 Saharov-palkinnon saaja

Vuoden 2018 Saharov-palkinnon saaja, Oleg Sentsov

© AP Images / Andy WONG

Ilham Tohti on tunnettu uiguurien ihmisoikeuksien puolustaja, taloustieteen professori ja Kiinan uiguurivähemmistön oikeuksien puolestapuhuja. Hän on yli kahden vuosikymmenen ajan työskennellyt väsymättä vuoropuhelun ja yhteisymmärryksen edistämiseksi uiguurien ja muiden kiinalaisten välillä. Tohti tuomittiin aktivisminsa vuoksi syyskuussa 2014 elinkautiseen vankeusrangaistukseen kaksipäiväisen näytösoikeudenkäynnin jälkeen. Kaikesta kokemastaan huolimatta hän jaksaa puhua maltillisuuden ja sovinnonteon puolesta.

Ilham Tohti tunnetaan uiguurien ja han-kiinalaisten välisiä suhteita koskevasta tutkimuksestaan, ja hän on puolustanut äänekkäästi alueiden itsehallintolakien täytäntöönpanoa Kiinassa. Lisäksi hän ylläpiti Uyghur Online -sivustoa, jossa käsitellään uiguureja koskevia kysymyksiä. Tällä foorumilla hän arvosteli säännöllisesti Kiinan uiguurien sulkemista maan kehityksen ulkopuolelle ja pyrki lisäämään tietoisuutta uiguuriyhteisön asemasta ja kohtelusta Kiinan yhteiskunnassa. Näiden tekojen takia Kiinan valtio piti häntä "separatistina" ja tuomitsi hänet lopulta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Ilham Tohtille on hänen työstään kaikkien vastoinkäymisten keskellä myönnetty PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write -palkinto (2014), Martin Ennals -palkinto (2016) ja Liberal Internationalin palkinto vapaudelle (2017), ja hän on ehdolla vuoden 2019 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Kiinan hallinto on viime vuosina sortanut uiguureja ennennäkemättömällä tavalla heidän ainutlaatuisen etnisen identiteettinsä ja uskonnollisen vakaumuksensa takia. Huhtikuusta 2017 lähtien yli miljoona syytöntä uiguuria on pidätetty mielivaltaisesti ja suljettu internointileireille, missä heidät pakotetaan luopumaan etnisestä identiteetistään ja uskonnollisesta vakaumuksestaan ja vannomaan uskollisuutta Kiinan hallitukselle.

Ilham Tohtin tapaukseen liittyy merkittäviä kansainvälisiä kysymyksiä ja ihmisoikeusnäkökohtia: maltillisten islamilaisten arvojen vaaliminen valtiojohtoisen uskonnollisen sorron alla, pyrkimykset avata vuoropuhelukanavia muslimivähemmistön ja ei islaminuskoisen valtaväestön välillä sekä väkivallattomien toisinajattelijoiden tukahduttaminen autoritaarisessa valtiossa


Miten Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia?

Saharov-palkinnon myöntämisen lisäksi Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia konkreettisella poliittisella ja lainsäädännöllisellä toiminnalla.

Yhteystiedot

PO COMM

Euroopan parlamentti
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium
Saharov-Palkinto 2019