Saharov-palkinnon verkosto

Saharov-palkinnon verkosto on perustettu Euroopan parlamentin merkittävästä ihmisoikeustyöstä myöntämän Saharov-palkinnon tueksi.

Sakharov Prize Network group photo

© Euroopan unioni 2018 – Euroopan parlamentti

Verkostoon kuuluu Saharov-palkinnon saajia ja Euroopan parlamentin jäseniä, ja se perustettiin Euroopan parlamentissa vuonna 2008 Saharov-palkinnon 20-vuotisjuhlan yhteydessä tunnustuksena palkinnonsaajien erityiselle roolille mielipiteenvapauden lähettiläinä. Verkoston jäsenet allekirjoittivat yhteisen julistuksen, jossa he lupasivat tehostaa yhteisiä ponnistelujaan ihmisoikeusaktivistien tukemiseksi eri puolilla maailmaa siten, että Saharov-palkinnon saajat toimivat yhdessä toistensa ja Euroopan parlamentin kanssa ja parlamentti toimii heidän suojelijanaan.

Verkosto tuo laajasti yhteen Euroopan parlamentin jäseniä, Saharov-palkinnon saajia ja kansalaisyhteiskunnan edustajia, jotta voidaan lisätä yhteistyötä ihmisoikeusasioissa Brysselissä ja kansainvälisesti. Se toimii tiedonvälityskanavana, jonka avulla palkinnonsaajat ja parlamentin jäsenet voivat puuttua ihmisoikeusloukkauksiin ja -ongelmiin. Verkoston jäsenet pitävät eri puolilla EU:ta säännöllisesti Saharov-luentoja lisätäkseen tietoisuutta ihmisoikeuskysymyksistä ja herättääkseen julkista keskustelua EU-maiden pääkaupungeissa.

Verkoston kokouksia on järjestetty vuosina 2008, 2011, 2013, 2016 ja 2018.Kokoukset toimivat Euroopan parlamentin jäsenten, palkinnonsaajien, EU:n edustajien sekä muiden kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajien keskustelufoorumina. Niiden avulla verkosto voi tehostaa toimiaan ihmisoikeuksien hyväksi.

Saharov-palkinnon verkosto kokoontui Brysseliin 4. ja 5. kesäkuuta 2018 viettämään palkinnon 30-vuotisjuhlaa, muistelemaan sen saavutuksia ja pohtimaan tulevia haasteita. Konferenssiin osallistui myös ihmisoikeuksien puolustajia Saharov-stipendiaattiohjelmasta. Verkosto perusti tämän ohjelman viisi vuotta sitten tukeakseen ihmisoikeusaktivisteja eri puolilla maailmaa.

Tilaa uutiskirje

Euroopan parlamentin Saharov-palkinnon verkoston uutiskirje on säännöllisesti ilmestyvä julkaisu, joka lähetetään parlamentin jäsenille ja Saharov-palkinnon saajille.

Julistekokoelma

Saharov-julisteita vuodesta 1991 lähtien

Yhteystiedot

Human Rights Actions Unit

European Parliament
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels