Ilham Tohti

Lauerat Nagrade Saharov za 2019.

Oleg Sencov, dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2018.

© AP Images / Andy WONG

Ilham Tohti priznati je ujgurski borac za ljudska prava, profesor ekonomije i zagovornik prava ujgurske manjine u Kini. Više od dva desetljeća neumorno radi na poticanju dijaloga i razumijevanja između Ujgura i Han Kineza. Tohtiju je zbog aktivizma nakon dvodnevnog režiranog suđenja u rujnu 2014. izrečena doživotna zatvorska kazna. Unatoč svemu što je prošao, i dalje zagovara umjerenost i pomirenje.

Poznat je po istraživanjima odnosa između Ujgura i Han Kineza te kao gorljivi zagovornik provedbe zakona o regionalnoj autonomiji u Kini. Usto je bio urednik internetske stranice Uyghur Online na kojoj se raspravlja o pitanjima važnima za Ujgure. Na toj je platformi Ilham Tohti redovito kritizirao isključenost kineskih Ujgura iz sudjelovanja u kineskom razvoju te je radio na većoj osviještenosti o statusu Ujgura u kineskom društvu i postupanju prema njima. Zbog tih su ga aktivnosti kineske vlasti proglasile separatistom te mu je u konačnici određena doživotna zatvorska kazna.

Za njegovo djelovanje u teškim okolnostima 2014. mu je dodijeljena PEN-ova Nagrada Barbare Goldsmith za slobodu pisanja, 2016. Nagrada Martin Ennals za borce za ljudska prava, a 2017. mirovna nagrada organizacije Liberal International (2017.). Usto je nominiran za Nobelovu nagradu za mir za 2019.

Posljednjih nekoliko godina Ujguri se nalaze pod nezapamćenim pritiskom kineskih vlasti zbog svojega jedinstvenog etničkog identiteta i vjerskih uvjerenja. Od travnja 2017. više od milijun nedužnih Ujgura bezrazložno je pritvoreno u nekom od brojnih logora u kojima ih se prisiljava da se odreknu svoga etničkog identiteta i vjerskih uvjerenja te da prisegnu na odanost kineskoj vladi.

Slučaj Ilhama Tohtija dotiče se ključnih međunarodnih pitanja i pitanja kršenja ljudskih prava, primjerice njegovanja umjerenosti pod vjerskom opresijom koju provodi država, nastojanja da se uspostavi dijalog između muslimanske manjine i nemuslimanske većine i suzbijanja nenasilnog izražavanja neslaganja koje provodi autoritarna država.

Tohtijeva kći Jewher Ilham, koja se nalazi u egzilu u SAD-u, na svečanoj je dodjeli u Strasbourgu primila nagradu u ime oca. Obraćajući se punoj vijećnici Jewher se založila za Ujgure istaknuvši da je „za njega [Ilhama Tohtija] stvar jasna: radnicima su uskraćena osnovna prava, pravo da vjerujemo u ono u što vjerujemo, pravo da slavimo onako kako želimo slaviti, pravo da razmišljamo. (...) Ne radi se o borbi protiv Kine. Radi se o zaštiti ljudskih prava."
Kako Europski parlament promiče ljudska prava?

Pored Nagrade Saharov, Europski parlament ljudska prava promiče konkretnim političkim i zakonodavnim djelovanjem.

Kontakt

DG COMM

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium

Nagrada Saharov 2019.