Ilham Tohti

A 2019. évi Szaharov-díj kitüntetettje

Oleg Szencov, A 2018. évi Szaharov-díj kitüntetettje

© AP Images / Andy WONG

Ilham Tohti elismert ujgur emberijog-védő és közgazdász professzor, aki a kínai ujgur kisebbség jogai mellett áll ki. Több mint két évtizede munkálkodik fáradhatatlanul az ujgurok és a han származású kínaiak közötti párbeszéd és megértés előmozdításán. 2014 szeptemberében Tohtit kétnapos kirakatpert követően életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. A vele történtek ellenére továbbra is a higgadtság és a megbékélés szószólója. 

Az ujgur-han kapcsolatok kutatásáról ismert, és határozottan kiáll a kínai regionális autonómiára vonatkozó jogszabályok végrehajtása mellett. Ezenkívül az ujgur kérdésekkel foglalkozó Uyghur Online honlapot is működtette. Ilham Tohti e platformon keresztül rendszeresen kritizálta Kína ujgur lakosságának kizárását a kínai fejlődésből, és ösztönözte az ujgur közösség kínai társadalomban betöltött státuszáról és a közösséggel való bánásmódról történő jobb tájékoztatást. E fellépései miatt „szeparatistának" bélyegezte a kínai állam, végül pedig életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 

A nehézségek közepette végzett munkájáért 2014-ben megkapta a PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write díjat, 2016-ban a Martin Ennals díjat, 2017-ben a Liberális Internacionálé Prize for Freedom díját és jelölték a 2019. évi Nobel-békedíjra. 

Egyedi etnikai identitása és vallási meggyőződése miatt az elmúlt években a kínai kormány példátlan módon elnyomta az ujgur népet. 2017 áprilisa óta több mint egymillió ártatlan ujgurt tartanak önkényesen fogva internálótáborok hálózatában, ahol le kell mondaniuk etnikai identitásukról és vallási meggyőződésükről, és hűségesküt kell tenniük a kínai kormánynak. 

Ilham Tohti ügye alapvető nemzetközi kérdéseket és emberi jogi aggályokat vet fel: az államilag irányított vallási elnyomással szembeni mérsékletesség előmozdítása; a muszlim kisebbség és a nem muszlim többséghez tartozó lakosság közötti párbeszéd csatornáinak kialakítására irányuló erőfeszítések; valamint az erőszakmentes tiltakozásnak a tekintélyelvű állam általi elnyomása. 


Hogyan támogatja az Európai Parlament az emberi jogokat?

Az Európai Parlament a Szaharov-díjon kívül az emberi jogokat is konkrét politikai és jogi fellépésekkel támogatja.

Kapcsolat

DG COMM

Európai Parlament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium
Szaharov-Díja 2019