Szabadságjogaink védelmezői

A díj 30 éves évfordulója alkalmából a Parlament a Magnum Fotóügynökség négy fotósával együtt napjaink emberi jogi aktivistáinak történetét mutatja be.

A „Szabadságjogaink védelmezői" című fényképprojekt magával ragadó utazás két nő és két férfi életébe, akik Kambodzsában, Tunéziában, Etiópiában és Bosznia-Hercegovinában küzdenek az emberi jogokért.

Asma Kaouech (Tunézia)

készítette: Newsha Tavakolian

Asma Kaouech, Sakharov Fellow

© Newsha Tavakolian / Magnum Photos, 2017

Newsha Tavakolian iráni fotós Asma Kaouech erőfeszítéseit mutatja be a tunéziai fiatalok radikalizálódásának megelőzése érdekében. 25 képében a 2011-es forradalmat követő időszakban felnövekvő tunéziaiak új nemzedékének küzdelmét ábrázolja.

Ameha Mekonnen (Etiópia)

készítette: Enri Canaj

Ameha Mekonnen, Sakharov Fellow

© Enri Canaj / Magnum Photos, 2017

Enri Canaj áll az Ameha Mekonnena etióp ügyvéd munkáját és életét követő kamera mögött. A korábban közalkalmazottként dolgozó Ameha jelenleg az Emberi Jogi Tanács vezetője, amely szervezet az újságírók és bloggerek szabad véleménynyilvánításhoz való joga mellett áll ki.

Jadranka Miličević (Bosznia-Hercegovina)

készítette: Bieke Depoorter

Jadranka Miličević, Sakharov Fellow

© Bieke Depoorter / Magnum Photos, 2017

Bieke Depoorter belga fotográfus munkája 25 pillanatot rögzít a Jadranka Miličević napi munkája mögötti mélységes intimitásból.  A balkáni háború egykori menekültje 1992-ben Szarajevóból Szerbiába menekült, ahol két nem kormányzati szervezetet - „Cure" és „Care" - alapított az erőszak és diszkrimináció női áldozatainak megsegítésére.

Samrith Vaing (Kambodzsa)

készítette: Jérôme Sessini

Samrith Vaing, Sakharov Fellow

© Jérôme Sessini / Magnum Photos, 2017

Jerome Sessini francia fotográfus tapasztalt szeme Samrith Vaing mindennapi munkáját követi Kambodzsában, amely során a bunong etnikai kisebbség multinacionális cégek földszerzései elleni küzdelmét segíti. Sessini a fekete-fehér használatával közli a legfontosabbakat az ábrázolt emberek életéről.