A Szaharov-díj hálózata

A Szaharov-díj hálózata az Európai Parlamentnek az emberi jogokért folytatott kiváló munkáért odaítélhető Szaharov-díjából született.

Sakharov Prize Network group photo

© Európai Unió 2018 – Európai Parlament

A Szaharov-díj hálózata a Szaharov-díj kitüntetettjeit és az Európai Parlament képviselőit foglalja magában. A hálózatot az Európai Parlament hívta életre 2008-ban, a díj alapításának 20. évfordulóján. Létrehozásával elismerték „a Szaharov-díjjal kitüntetetteknek mint a gondolatszabadság nagyköveteinek különleges szerepét", és tagjai „megállapodtak, hogy a Szaharov-díjasok az Európai Parlamenttel közösen és annak égisze alatt fellépve az emberi jogi aktivisták támogatása érdekében az egész világon fokozzák közös erőfeszítéseiket".

A Szaharov-díj hálózata a parlamenti képviselőket, a díjazottakat és a civil társadalmat fogja össze, hogy növelje az együttműködést az emberi jogok területén, mind Brüsszelben, mind nemzetközi szinten. A hálózat egyfajta kommunikációs csatornát biztosít ahhoz, hogy a díjazottak és a Parlament foglalkozhassanak az emberi jogi sérelmekkel és kérdésekkel. A hálózat tagjai rendszeresen tartanak Szaharov-előadásokat az EU különböző pontjain, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogi kérdésekre, és nyilvános vitát indítsanak az európai fővárosokban.

A hálózat tagjai 2008-ban, 2011-ben, 2013-ban, 2016-ban és 2018-ban konferenciát rendeztek.A Szaharov-díj hálózatának konferenciái vitafórumot biztosítanak az európai parlamenti képviselők, a díjazottak, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek, valamint a civil társadalom képviselői számára, és alapul szolgálnak az emberi jogok érdekében való fokozott hálózati fellépéshez.

2018. június 4-5-én a Szaharov-díj hálózata Brüsszelben gyűlt össze a Szaharov-díj 30. évfordulója alkalmából, számba vette a múlt eredményeit, és azonosította az előtte álló kihívásokat. A konferenciára a Szaharov-ösztöndíjprogram keretében kiválasztott emberijog-védők jelenlétében került sor. Az ösztöndíjprogramot öt éve indította el a Szaharov-díj hálózata, hogy támogassa az emberi jogok világ minden tájáról származó védelmezőinek érvényesülését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az EP Szaharov-díj hálózatának hírlevele az európai parlamenti képviselők és a Szaharov-díj kitüntetettjei számára rendszeresen eljuttatott kiadvány.

Plakátgyűjtemény

Ezeka Szaharov-díj plakátjai 1991-től napjainkig.

Kapcsolat

Human Rights Actions Unit

European Parliament
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels