Ilham Tohti

Laureat al Premiului Saharov 2019

Oleg Sențov, laureat al Premiului Saharov, ediția 2018

© AP Images / Andy WONG

Ilham Tohti este un renumit apărător uigur al drepturilor omului, profesor de economie și militant pentru drepturile minorității uigure din China. Timp de peste două decenii, a fost un activist neobosit, promotor al dialogului și înțelegerii dintre uiguri și chinezi. În septembrie 2014, Tohti a fost condamnat la închisoare pe viață pentru activismul său, în urma unui simulacru de proces care a durat două zile. El rămâne un simbol al moderației și reconcilierii, în ciuda abuzurilor la care a fost supus.

Tohti este cunoscut pentru cercetările sale în domeniul relațiilor dintre chinezii de etnie han și populația uigură și s-a exprimat ferm în favoarea aplicării legislației privind autonomia regională în China. A găzduit, de asemenea, platforma Uyghur Online, un site pe care se discută probleme ale uigurilor. Pe această platformă, Ilham Tohti a criticat constant excluderea populației uigure de la procesul de dezvoltare al Chinei și a încurajat o mai mare sensibilizare cu privire la statutul și tratamentul aplicat comunității uigure în societatea chineză. Din cauza acțiunilor sale, Ilham Tohti a fost declarat „separatist" de statul chinez și a primit, în cele din urmă, o pedeapsă cu închisoarea pe viață.

Lui Tohti i-au fost decernate premiile PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award (premiul PEN/Barbara Goldsmith pentru libertatea de a scrie) în 2014, Martin Ennals Award în 2016 și Liberal International Prize for Freedom (Premiul pentru libertate acordat de Internaționala liberală) în 2017 pentru munca sa neobosită de denunțare a adversităților. El a fost, de asemenea, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 2019.

În ultimii ani, poporul uigur a fost supus de către guvernul chinez unor acte de represiune fără precedent, din cauza identității sale etnice unice și a credințelor religioase. Din aprilie 2017, peste un milion de uiguri nevinovați au fost închiși în mod arbitrar într-o rețea de centre de detenție, unde sunt obligați să renunțe la identitatea etnică și la convingerile lor religioase și să-și exprime loialitatea față de guvernul chinez.

Cazul lui Ilham Tohti reflectă chestiuni fundamentale de interes internațional și preocupări legate de drepturile omului: încurajarea moderației în fața represiunii religioase organizate de stat, eforturile de a deschide căi de dialog între o minoritate musulmană și o populație majoritară nemusulmană și reprimarea disidenței pașnice de către un stat autoritar.

Jewher Ilham, fiica lui Tohti aflată în exil în Statele Unite, a acceptat premiul în numele tatălui ei, în cadrul ceremoniei de la Strasbourg. În fața unei săli pline, Jewher a pledat pentru cauza uigurilor: „În opinia lui [Ilham Tohti], problema era clară: lucrătorilor li se refuzau drepturi fundamentale, dreptul de a crede în ceea ce credem, dreptul de a ne practica religia așa cum considerăm de cuviință, dreptul de a gândi liber. (...) Miza nu este lupta împotriva Chinei. Miza este protejarea drepturilor omului."

Cum sprijină Parlamentul European drepturile omului?

Pe lângă acordarea Premiului Saharov, Parlamentul European sprijină drepturile omului și prin acțiuni politice și legislative concrete.

Contact

DG COMM

Parlamentul European
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgia

Premiul Saharov 2019