Oleg Sențov, laureat al Premiului Saharov, ediția 2018

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Oleg Sențov este un regizor de film și scenarist ucrainean care s-a opus cu vehemență anexării Crimeii de către Rusia.

Născut la Simferopol, în 1976, Sențov a studiat economia la Kiev, iar apoi și-a continuat cariera ca scenarist și regizor la Moscova. A debutat în cinematografie în 2012, cu pelicula premiată Gámer. În 2013, a devenit un membru activ al mișcării AutoMaidan, care milita pentru libertate și drepturile omului, și a contribuit la impulsionarea Revoluției EuroMaidan.

În 2014, în timpul anexării ilegale a Crimeii, Sențov a organizat misiuni umanitare pentru soldații ucraineni victime ale blocadei, aprovizionându-i cu mâncare și medicamente și ajutând la evacuarea familiilor lor. A fost arestat, la 10 mai 2014, în Simferopol, Crimeea, fiind acuzat că ar fi pus la cale acte teroriste împotriva conducerii de facto a Rusiei în Crimeea. Serviciul de securitate rusesc l-a transportat în Rusia. Sențov a stat un an în închisoare, apărând apoi în fața unui tribunal militar, care l-a condamnat la 20 de ani de detenție în ceea ce Amnesty International a descris drept „un proces-spectacol extrem de cinic". Autoritățile rusești l-au tratat ca pe un cetățean rus, deși el nu a deținut niciodată un pașaport rusesc și a declarat că are doar cetățenia ucraineană.

Sențov a fost acuzat că a condus o organizație teroristă, care plănuia să arunce în aer o serie de monumente din Crimeea. El și-a susținut însă cu fermitate nevinovăția, iar în sprijinul afirmațiilor privind presupusa sa implicare în activități infracționale nu a fost prezentată nicio dovadă concludentă. Principalul martor al acuzării și-a retras mărturia inițială, recunoscând că o făcuse sub tortură. În discursul ținut în fața instanței, Sențov a ridiculizat procesul fabricat și și-a exprimat speranța că oamenii din Rusia nu se vor mai teme.

După pronunțarea verdictului, Sențov a fost trimis într-o colonie penitenciară de înaltă securitate din Siberia, la nord de Cercul Polar, la mii de kilometri depărtare de casă. Din închisoare, Sențov a continuat să lupte pentru convingerile sale. În mai 2018, a intrat într-o grevă a foamei care avea să dureze 145 de zile, cerând eliberarea tuturor deținuților politici ucraineni din Rusia. A fost nevoit să pună capăt grevei foamei, fiind amenințat cu hrănirea cu forța și dată fiind starea critică a sănătății sale.

La 14 iunie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care a cerut insistent eliberarea imediată și necondiționată a lui Oleg Sențov și a tuturor celorlalți cetățeni ucraineni plasați ilegal în detenție în Rusia.
Comunitatea internațională, grupuri care militează pentru drepturile omului, cineaști ruși, regizori renumiți și vedete de cinema și-au exprimat sprijinul pentru Sențov și au solicitat să fie eliberat. Centrul pentru Drepturile Omului „Memorial" din Rusia i-a recunoscut statutul de deținut politic.

În septembrie 2019, Sențov a fost eliberat din închisoare și transportat înapoi în Ucraina. Eliberarea lui a fost parte a unui acord încheiat între Rusia și Ucraina privind un schimb reciproc de deținuți. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și-a exprimat într-o declarație ușurarea și bucuria la aflarea veștii eliberării lui Sențov. El i-a salutat curajul și rezistența demnă în fața nedreptății.

În noiembrie 2019, la două luni după ce a fost eliberat, Sențov și-a ridicat premiul în cadrul unei ceremonii organizate la Parlamentul European din Strasbourg. L-a primit „nu ca pe o recunoaștere personală, ci ca pe un premiu acordat tuturor deținuților politici ucraineni care au fost sau sunt în continuare închiși în închisorile rusești."

Opoziția Democratică din Venezuela - 2017, Venezuela

Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar - 2016, Irak

Raif Badawi - 2015, Arabia Saudită

Denis Mukwege - 2014, Republica Democratică Congo

Malala Yousafzai - 2013, Pakistan

Nasrin Sotoudeh - 2012, Iran

Jafar Panahi - 2012, Iran

Mohamed Bouazizi - 2011, „Primăvara arabă”, Tunisia

Ali Ferzat - 2011, „Primăvara arabă”, Siria

Asmaa Mahfouz - 2011, „Primăvara arabă”, Egipt

Ahmed El Senussi - 2011, „Primăvara arabă”, Libia

Razan Zaitouneh - 2011, „Primăvara arabă”, Siria

Guillermo Fariñas - 2010, Cuba

Alti laureati