Branilci naših svoboščin

Parlament ob 30. obletnici nagrade skupaj s štirimi fotografi iz Magnum Photos predstavlja zgodbe zagovornikov človekovih pravic danes.

Fotografski projekt z naslovom Branilci naših svoboščin je potovanje globoko v vsakdan dveh žensk in dveh moških, ki se borijo za človekove pravice v Kambodži, Tuniziji, Etiopiji ter Bosni in Hercegovini.

Asma Kaueš, Tunizija

avtorica Nevša Tavakolian

Asma Kaouech, Sakharov Fellow

© Newsha Tavakolian / Magnum Photos, 2017

Iranska fotografinja Nevša Tavakolian predstavlja delo Asme Kaueš pri preprečevanju radikalizacije med tunizijsko mladino. Na 25 fotografijah razkriva težave in upe nove generacije Tunizijcev po revoluciji leta 2011.

Ameha Mekonen, Etiopija

avtor Enri Canaj

Ameha Mekonnen, Sakharov Fellow

© Enri Canaj / Magnum Photos, 2017

Enri Canaj stoji za objektivom, ki spremlja delo in življenje etiopskega odvetnika Amehe Mekonena. Ameha, ki je bil prej javni uslužbenec, je danes na čelu organizacije Human Rights Council, ki ščiti pravico novinarjev in blogerjev, da svobodno izražajo svoje mnenje.

Jadranka Miličević, Bosna in Hercegovina

avtorica Bieke Depoorter

Jadranka Miličević, Sakharov Fellow

© Bieke Depoorter / Magnum Photos, 2017

Belgijska fotografinja Bieke Depoorter s svojim pristopom na 25 fotografijah razkriva intimnost, ki je prisotna v vsakdanjem delu Jadranke Miličević.  Jadranka je nekdanja begunka, ki je leta 1992 med vojno na Balkanu iz Sarajeva pobegnila v Srbijo. Ustanovila je dve nevladni organizaciji, CURE in CARE, ki pomagata ženskam, žrtvam nasilja in diskriminacije.

Samrith Vaing, Kambodža

avtor Jérôme Sessini

Samrith Vaing, Sakharov Fellow

© Jérôme Sessini / Magnum Photos, 2017

Izkušeno oko francoskega fotografa Jérôma Sessinija spremlja vsakodnevno delo Samritha Vainga v Kambodži, ki pomaga etnični manjšini Bunong v boju proti mednarodnim podjetjem, ki si prilaščajo njihovo zemljo. Sessini pokaže bistvo njihovih življenj z uporabo črno-bele fotografije.