Oleg Sencov, dobitnik nagrade Saharova za leto 2018

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Oleg Sencov je ukrajinski filmski režiser in scenarist, ki odločno nasprotuje ruski priključitvi Krima.

Rodil se je leta 1976 v Simferopolu. Najprej je v Kijevu študiral ekonomijo, nato pa v Moskvi še scenaristiko in režijo. Leta 2012 je posnel svoj prvi celovečerni film Gámer, za katerega je bil tudi nagrajen. Leta 2013 je postal dejaven član gibanja Avtomajdan, ki je pozivalo k svobodi in človekovim pravicam in iz katerega se je napajala evromajdanska revolucija.

Leta 2014 je med nezakonito priključitvijo Krima organiziral humanitarno pomoč za ukrajinske vojake, ki jim je bil onemogočen umik s Krima, jih oskrboval s hrano in zdravili ter pomagal evakuirati njihove družine. Maja 2014 so ga v krimskem Simferopolu aretirali, ker naj bi načrtoval teroristična dejanja proti ruski de facto oblasti na Krimu. Ruska varnostna služba ga je prepeljala v Rusijo. Leto dni je preživel v priporu, nato so ga privedli pred vojaško sodišče, ki ga je obsodilo na 20 let zapora v procesu, ki ga je organizacija Amnesty International označila za izredno cinično zrežirano sojenje. Ruski organi so ga obravnavali kot ruskega državljana, čeprav nikoli ni imel ruskega potnega lista in je prijavil le ukrajinsko državljanstvo.

Obtožen je bil vodenja teroristične organizacije, ki naj bi nameravala razstreliti spomenike na Krimu. Odločno je vztrajal pri svoji nedolžnosti, tožilstvo pa ni predložilo nikakršnega prepričljivega dokaza o njegovi udeležbi v kriminalnih dejavnostih. Glavna priča tožilstva je svoje prvotno priznanje umaknila in razkrila, da je priznala med mučenjem. V svojem govoru na sodišču se je Sencov posmehnil skonstruiranemu procesu in izrazil upanje, da ljudje v Rusiji ne bodo več živeli v strahu.

Po obsodbi je bil premeščen v strogo varnostno kazensko kolonijo v Sibiriji, severno od polarnega kroga, več tisoč kilometrov stran od doma. V zaporu se je še naprej boril za svoja prepričanja. Maja 2018 je začel 145-dnevno gladovno stavko, v kateri je zahteval izpustitev vseh ukrajinskih političnih zapornikov v Rusiji. Zaradi grožnje s prisilnim hranjenjem in izredno slabega zdravstvenega stanja je moral stavko prekiniti.

Junija 2018 je Evropski parlament sprejel resolucijo, v kateri je zahteval takojšnjo in brezpogojno izpustitev Olega Sencova in vseh drugih ukrajinskih državljanov, nezakonito pridržanih v Rusiji.

Mednarodna skupnost, skupine za človekove pravice, ruski filmski ustvarjalci, priznani režiserji in slavni igralci so podprli Sencova in pozvali k njegovi izpustitvi. Ruski center za človekove pravice Memorial ga je priznal za političnega zapornika.
Septembra 2019 je bil izpuščen iz zapora in vrnjen v Ukrajino. Izpustitev je bila del sporazuma med Rusijo in Ukrajino o izmenjavi skupin zapornikov med stranema. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je ob novici o izpustitvi Olega Sencova izrazil olajšanje in veselje. Pozdravil ga je kot pogumnega moža, ki se dostojanstveno upira krivicam.

Sencov je dva meseca po izpustitvi novembra 2019 nagrado sprejel na slovesnosti v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Nagrado je sprejel no kot osebno počastitev, ampak kot nagrado za vse ukrajinske politične zapornike, ki so bili kdaj koli zaprti v ruskih zaporih.

Demokratična opozicija v Venezueli – 2017, Venezuela

Nadia Murad in Lamija Hadži Bašar – 2016, Irak

Raif Badavi – 2015, Saudova Arabija

Denis Mukwege – 2014, Demokratična republika Kongo

Malala Jusafzaj – 2013, Pakistan

Nasrin Sotudeh – 2012, Iran

Džafar Panahi – 2012, Iran

Mohamed Buazizi - 2011, "Arabska pomlad", Tunizija

Ali Ferzat - 2011, "Arabska pomlad", Sirija

Asma Mahfuz - 2011, "Arabska pomlad", Egipt

Ahmed El Zenusi - 2011, "Arabska pomlad", Libija

Razan Zajtuneh - 2011, "Arabska pomlad", Sirija

Guillermo Fariñas - 2010, Kuba

Ostali nagrajenci